Vláda sa chystá zmeniť kontrolný výkaz k DPH

09.09.2015 10:35

https://www.etrend.sk/podnikanie/vlada-sa-chysta-zmenit-kontrolny-vykaz-k-dph.html

08.09.2015 | Zuzana Kollárová | © 2015 News and Media Holding

Kontrolný výkaz  k DPH štát zaviedol od januára 2014. Bolo to opatrenie, ktoré malo zabrániť daňovým únikom a daňovým podvodom pri vratkách DPH. Podľa Inštitútu finančnej politiky ministerstva financií bola odhadovaná strata príjmov z DPH v roku 2010 na úrovni 2,3 miliardy eur, čo bolo až 3,5 percenta nášho hrubého domáceho produktu.

Platitelia dane musia v kontrolnom výkaze uvádzať podrobné údaje o daňových povinnostiach a odpočtoch dane na základe faktúr k dodávkam tovarov a služieb. Každá faktúra, z ktorej sa preberajú údaje do kontrolného výkazu, je identifikovaná svojím číslom a obsahuje informácie o dodávateľovi, odberateľovi, druhu tovaru alebo služby, základe dane, sadzbe dane a samotnej výške dane.

Zjednodušené faktúry dnes môže podnikateľ zapisovať v jednej sume v časti B.3. a to bez podrobnejšieho členenia. Čiže daň a odpočet dane sa neuvádzajú podľa dodávateľov a odberateľov ako pri riadnych faktúrach.

Zjednodušenou faktúrou je napríklad o doklad o dodaní tovaru alebo služby, ak cena (vrátane dane) nepresiahne 100 eur, bloček z elektronickej pokladnice do 1 000 eur pri platbe v hotovosti a 1 600 eur pri platbe platobnou kartou, doklad o dodaní pohonných látok vydaný tankovacím automatom, ak cena vrátane dane pri platbe platobnou kartou nepresiahne 1 600 eur a diaľničná nálepka pre osobné motorové vozidlo (maximálna cena je 50 eur vrátane dane).

Ministerstvo financií tvrdí, že „platitelia dane podieľajúci sa na fiktívnych a podvodných transakciách začali zneužívať zjednodušenie v časti B.3 kontrolného výkazu.“

Čo sa zmení

Po novom budú už budú musieť podnikatelia uvádzať do výkazu podrobnejšie údaje o svojich obchodných partneroch, od ktorých nakupovali v hotovosti. A to v prípade, ak ich daň vychádza za zdaňovacie obdobie vyššia ako 3 000 eur.

Ak platiteľ dane sumou odpočtov dane zo zjednodušených faktúr dosiahne tento limit, bude musieť uviesť údaje zo všetkých zjednodušených faktúr v členení podľa dodávateľov. Uvedie tiež identifikačné číslo pre DPH dodávateľa a výšku odpočtu dane. To umožní Finančnej správe preveriť v krížovej kontrole reálnosť údajov uvedených v časti B.3. kontrolného výkazu ihneď po prijatí výkazu a identifikovať uplatňované odpočty dane, ktoré sú založené na podvodných transakciách.

Ak platiteľ dane bude uplatňovať odpočet dane zo zjednodušených faktúr za príslušné zdaňovacie obdobie v sume nižšej ako 3-tisíc eur, uvedie údaj o odpočte dane v časti B.3. kontrolného výkazu kumulatívne jednou sumou, bez podrobnejšieho členenia tak, ako je tomu v súčasnosti.