Účtovať alebo ísť na " paušál"? Zvoľte to jednoduchšie

25.07.2013 13:08

Výber záleží hlavne od toho, aké sú skutočné náklady na podnikanie. Ich výška sa dá odhadnúť už na začiatku podnikania, keďže závisí od druhu podnikania. Iné náklady bude mať napríklad kaderníčka a iné opravár auta.

Paušálne výdavky

Ak podnikateľovi - začiatočníkovi robia čísla, percentá a vymeriavacie základy problém, účtovaniu by sa mal vyhnúť. Ušetrí tak čas a aj svoje nervy. Najjednoduchším spôsobom ako obísť časovo náročné účtovníctvo sú paušálne výdavky. Živnostník nemusí odkladať žiadne bločky, faktúry, nemusí počítať náklady. V marci pred podaním daňového priznania spočíta svoje príjmy z podnikania. Odpočíta od nich paušálne výdavky a odvody.

Pozor však na zmeny od januára tohto roku. Jednoduchý a finančne výhodný paušál poslanci okresali. Výdavky majú už svoj strop - mesačne si môže živnostník odpočítať len 420 eur, čo je za celý rok len 5 040 eur. To pre podnikateľa znamená vyšší daňový základ. Pri tých istých príjmoch zaplatí teda na daniach v marci 2014 viac. Čistý príjem živnostníkovi zníži aj zmena vo vypočítavaní odvodov.

Podľa prepočtov Podnikateľskej aliancie Slovenska živnostník s hrubým mesačným príjmom 1 500 eur, ktorý nemá žiadne reálne náklady a uplatňuje si 40%-né paušálne výdavky, po obmedzení paušálnych výdavkov, znížení živnostníckej konštanty na určenie základu na výpočet odvodov, zvýšení minimálneho vymeriavacieho základu zo 44,2 % na 50 % priemernej mzdy a zrušení zaplatených odvodov ako odpočítateľnej položky pri určení vymeriavacieho základu na výpočet odvodov, odvedie do Sociálnej poisťovne o 120,22 eura viac a do zdravotnej poisťovne o 50,76 eura viac. Na dani z príjmov zaplatí o 1,71 eura viac. Jeho čistý príjem je 1 076,41 eur, čo je o 172,69 eur menej ako v minulom roku.

Jednoduché je zložité

Podnikateľ, ktorý si už paušál na svojich príjmoch odskúšal, bude tento rok po zmenách v daniach a odvodoch pravdepodobne uvažovať o zmene. Má už totiž zmapované svoje príjmy aj skutočné náklady na podnikanie. Jednoduché účtovníctvo mu môže to, čo mu vláda zobrala, vrátiť. Bude však musieť používať účtovné knihy, rozlišovať položky na také, ktoré daňový základ ovplyvňujú a ktoré nie. Hlavnou účtovnou knihou je peňažný denník, v ktorom sa zachytávajú všetky pohyby na bankovom účte a v pokladni. Účtujú sa tu i položky, ktoré neovplyvňujú základ dane a tiež osobné výbery, či príjmy. Evidencia sa vedie i o majetku, zásobách, vyplatených mzdách a sociálnom fonde. Pohľadávky a záväzky sa účtujú v pomocných knihách.

Ak si živnostník sám netrúfa na účtovné knihy, urobí to zaňho dobrá účtovníčka. Ak ide o živnostníka bez zamestnancov s nie veľkým počtom účtovných prípadov, ktorý neplatí DPH, ceny za vedenie účtovníctva sa pohybujú od 30 eur za mesiac, za jednu položku v účtovnom denníku podnikateľ môže zaplatiť od 10 centov, za daňové priznanie najmenej 60 eur. Ak si živnostník chce robiť jednoduché účtovníctvo sám, musí si zaplatiť program, absolvovať školenia.

Stredná cesta

Hovorí sa, že najlepším riešením je zlatá stredná cesta. V účtovaní príjmov z podnikania je to daňová evidencia. Podnikateľ môže uplatňovať preukázateľné daňové výdavky. Nevedie účtovné knihy. Eviduje príjmy a výdavky v časovom slede, hmotný a nehmotný majetok, zásoby, pohľadávky a záväzky. Stačí mu na to jednoduchá tabuľka v exeli.

Paušálne výdavky

1. môže ich použiť podnikateľ, ktorý nie je platiteľom DPH, alebo je platiteľom iba časť zdaňovacieho obdobia Maximálna výška príjmu je teda zhora ohraničená sumou 49 790 eur (spodná hranica pre povinnú registráciu pre DPH)

2. 40 % paušálne výdavky už majú strop 5 040 eur ročne (420 eur mesačne) + zdravotné a sociálne odvody

3. podnikateľ podlieha len daňovým zákonom, príjmy, pohľadávky a zásoby eviduje v exeli. Podáva daňové priznanie

4. podnikateľ môže zamestnávať zamestnanca

Jednoduché účtovníctvo

1. podnikateľ môže byť platiteľom DPH

2. základ dane znižujú skutočné preukázateľné výdavky

3. môže byť zamestnávateľom

4. účtovníctvo podlieha daňovým zákonom a rovnako aj zákonu o účtovníctve. Účtuje sa všetko, čo súvisí s podnikaním. Podnikateľ otvára a zatvára peňažný denník, knihu záväzkov, pohľadávok a potrebných pomocných kníh, musí zostaviť účtovnú závierku a robiť inventúru. Zostavuje tiež odpisový plán, oceňuje majetok, vyčísluje kurzové rozdiely. V praxi musí účtovník často účtovať aj súkromné platby či výbery peňazí podnikateľa z jeho účtu, to je aj operácie, ktoré s podnikaním nesúvisia, no boli uskutočnené z bankového účtu, používaného na podnikanie

Daňová evidencia

1. podnikateľ môže byť platiteľom DPH, nemôže mať vyššie príjmy ako 170-tisíc eur

2. základ dane znižujú preukázateľné výdavky

3. nemôže mať zamestnanca

4. vedie jednoduchú evidenciu o príjmoch a daňových výdavkoch v časovom slede vrátane prijatých a vydaných účtovných dokladov, evidenciu o hmotnom a nehmotnom majetku, zásobách, pohľadávkach a záväzkoch

Podľa čoho sa rozhodnúť

  • rozhoduje najmä výška skutočných výdavkov. Tú treba porovnať s paušálnymi výdavkami. K nim treba ešte prirátať výdavky na zdravotné a sociálne poistenie
  • paušálne výdavky sa vyplatia podnikateľom, ktorí nemajú vysoké výdavky. Ide najmä o poskytovanie služieb, príkladom sú profesie ako informatik, programátor, účtovník, finančný poradca, advokát
  • zvážiť treba aj výdavky na zaplatenie účtovníka

Čo radí odborník

Čím jednoduchšie riešenie existuje, tým skôr ho treba využiť

"Preto pri voľbe spôsobu evidencie postupujem od najjednoduchšej možnosti smerom nahor. Je podnikateľ platiteľ DPH? Ak nie, môže paušál. Ak áno, skúsime daňovú evidenciu. Zamestnáva zamestnancov alebo zarobil v danom roku viac než 170-tisíc eur? Ak dvakrát nie, daňová evidencia môže byť. Ak jedno áno, neostáva nič, len viesť účtovníctvo v plnom rozsahu. Jednoduché účtovníctvo je až krajná možnosť, ktorú si podnikateľ podľa všetkého musí zvoliť, ak sa "nenašiel" v možnostiach predošlých."

Peter Furmaník, Libertax Consulting

 

© 2013 TREND Holding, spol. s r.o.

článok publikovaný dňa:

19.07.2013 / Zuzana Kollárová